.

.

måndag 20 april 2015

Havsöring cup 

Jag har aldrig varit någon större fan av att tävla när det kommer till fiske, men då och då kan det vara kul och dessutom sporrande. 
Havsöringsfisket på Öland är bra och stundtals väldigt bra. Sportfiskeklubben på ön arbetar aktivt med fiskevård och röjer undan diverse bäckar så att havsöringen får största möjliga chans till lek och fortplantning, en eloge till dem!

Vårt bidrag till årets Havsöring Cup skulle i år bestå av mig, legenden Micke, flugspösvingaren Joel, den envisa Daniel samt de danska legenderna Henning & Micke. 
Jag hade föregående helg precis kommit tillbaka från min fisketripp på Gotland så allt var i princip redan nedpackat och klart. Daniel kom till mig vid 13 tiden på fredagen och efter att ha plockat upp Joel vid 14 tiden så var vi redo för avfärd mot den avlånga ön. 

Väl på plats mötte vi upp våra danska vänner Henning samt Micke och våra drag/flugaskar åkte genast upp. Efter att ha bytt lite drag/flugor med varandra så knackade det på dörren och där stod Micke, härligt! Nu var gruppen samlad. 

Efter en god natts sömn var vi på lördagen redo för avfärd mot ett noga utvalt ställe på östra sidan, inte alls långt från utgångspunkten Källahamn, nämligen Hagaby. 

Vi riggade våra spön och fiskade av utsidan utan att tyvärr känna ens ett hugg. Vågorna var redigt höga och kontakt med draget var det sista vi hade. Vi bytte sida till den inre viken där både Micke och Daniel haft flertal hugg på morgonen. Här var det betydligt lugnare och vattnet var inte lika skitigt. 


Det dröjde inte länge förrän Daniel hade en fin fisk på kroken, 2,1 kg i fin kondition tagen på en Lundinare. 

Efter en välförtjänt fika vadade vi ut och fiskade av området en sista gång, Micke hade en fisk på som hoppade av precis innan håvningen, men annars var det tyvärr dött. 
Vi beslutade oss för att åka tillbaka till Källahamn för invägning.Det hade tydligen inte kommit upp något sådär vansinnigt mycket fisk under lördagen utan överlag hade det varit ganska dåligt fiske.

Vi laddade upp med en redig köttgryta som Henning lagat till, riktigt mumsig! På söndagen skulle vi börja fisket tidigt... Riktigt tidigt.

Klockan ringde redan några minuter över 03:00 och vi krängde på oss grejerna lite sjöraskt, smällde i oss frukosten och begav oss ut mot samma plats. 

Det är nåt magiskt med morgonfisket. så stilla, lugnt och tyst. 


Denna gången började jag och Joel att fiska av insidan med Micke och Daniel tog utsidan.
Tyvärr gav detta inga vidare resultat. Helt klart i vattnet och i princip ingen rörelse alls...

Jag ringer Daniel för en statusrapport och får reda på att Micke redan tagit 2 st! Förflyttning.


Efter en stunds nötande sitter den där, den efterlängtade ölandsöringen. Jag hade kanske önskat att den var lite större, men 51 cm får duga för den här gången. Tagen på en Lundinare.


Min och och Mickes havsöring. Min (till vänster): 51 cm, Mickes 53 cm

51:

Våra danska vänner anlände lagom till fika nr? 3 eller 4 skulle jag tro. De hade inte haft turen med sig tyvärr och anslöt sig till oss istället. 
Det dröjde dock inte länge förrän Henning fångade en finare havsöring på 2,6 kg, på S-Blinket. Ett egengjort drag av Henning som för ögat inte ser särskilt märkvärdigt ut, tills det kommer i vattnet. Då går det riktigt fint och i vevstoppen så snurrar det runt förföriskt!
Vi nöter på en stund till men klockan närmar sig 15:00 och det börjar bli dags att bege tillbaka för invägning. 
Efter att all fisk blivit invägd så får vi reda på att Team Blekinge hamnat på en 5:e plats, riktigt bra!
Första platsen går till Team Hesa Besa, även de från Blekinge. Vinnarfisken mäter upp 71 cm och 4669 gram, en riktig baddare, tagen av en ur teamet Hesa Besa. 
I och med att vi var 6 personer som deltog så delade vi upp teamet i 2 grupper, Team Oldies samt Team Younglings. Gratulerar Team Oldies som placerade sig på en 5:e plats (Team Blekinge). 

Efter att ha tagit ett kärt farväl av våra danska vänner Henning och Micke så påbörjade vi resan hemåt.

Senare samma kväll fick jag givetvis feberfrossa och blev sängliggandes resten av dagen - allt har sitt pris.

Nu är det kanske 2-3 veckor kvar innan näbbgäddorna når vår kära Blekingekust  så det gäller att utnyttja tiden effektivt! Tomturerna kommer bli färre, men jakten på öringen svårare...

Skitfiske!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar